Καρκίνος ουρητήρα και νεφρικής πυέλου

Η πλειοψηφία των όγκων που προέρχονται από την νεφρική πύελο και τον ουρητήρα είναι καρκινώματα μεταβατικού επιθηλίου (ΤCC), δηλαδή έχουν την ίδια ιστολογία με τους καρκίνους της ουροδόχου κύστεως.

Οι όγκοι της πυέλου, έχουν διπλάσια συχνότητα σε σχέση με τον ουρητήρα. Πάνω από το 95% των καρκίνων προέρχεται από το ουροθήλιο, δηλαδή μεταβατικό επιθήλιο. Το υπόλοιπο 5% του συνόλου των καρκίνων της αποχετευτικής μοίρας είναι αδενοκαρκίνωμα και καρκίνος από πλακώδες επιθήλιο. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου όγκοι χαμηλής κακοηθείας στο ανώτερο ουροποιητικό.

ΑΙΤΙΑ

Ο καρκίνος της νεφρικής πυέλου και/ή του ουρητήρα έχει κοινούς αιτιολογικούς παράγοντες μετον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Ο μακροχρόνιος ερεθισμός από επιβλαβείς παράγοντες, όπως αναλγητικά , η επαγγελματική έκθεση σε χρωστικές και βιομηχανικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βυρσοδεψία, την υφαντουργία, την παραγωγή πλαστικών, καθώς και το κάπνισμα αποτελούν κύριους αιτιολογικούς παράγοντες εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου.

Σε ασθενείς που βρίσκονται ήδη υπό παρακολούθηση για καρκίνωμα της κύστης, οι ανώτερες οδοί πρέπει να ελέγχονται απεικονιστικά σε τακτική βάση για τον αποκλεισμό όγκου της ανώτερης αποχετευτικής μοίρας του νεφρού, ακόμα και αν η κύστη είναι καθαρή.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Οι ασθενείς συνήθως εμφανίζονται με αιματουρίαοσφυϊκό πόνο ή ψηλαφητή μάζα ή με τυχαίως ανιχνευθείσα υδρονέφρωση ή νεφρική μάζα που βρίσκεται κατά την απεικόνιση για άλλα συμπτώματα.

 Η διερεύνηση πρέπει να περιλαμβάνει πάντα:

● Εργαστηριακό έλεγχο

● Απεικόνιση του ουροποιητικού συστήματος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία

● Κυστεοσκόπηση (για τον αποκλεισμό καρκίνου στην ουροδόχο κύστη)

● Κυτταρολογική εξέταση ούρων

● Σε περίπτωση αμφιβολιών ή επί μονήρους νεφρού, χρειάζεται εύκαμπτη ουρητηροσκόπηση και λήψη βιοψιών.

 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Σε ασθενείς με προφανή εντοπισμένο όγκο της νεφρικής πυέλου και αποδεκτή λειτουργία στον ετερόπλευρο νεφρό, η συνήθης θεραπεία είναι η ριζική νεφροουρητηρεκτομή, με εκτομή του νεφρού και ολόκληρου του ουρητήρα συμπεριλαμβανομένου και του ουρητηρικού στομίου.

Σε ειδικές περιπτώσεις ο καρκίνος της πυέλου του νεφρού ή του ουρητήρα μπορεί να αντιμετωπιστεί:

● Ενδοσκοπικά με ουρητηροσκόπηση – laser εκτομή

● Τμηματική χειρουργική εκτομή του ουρητήρα