Ορχιεπιδιδυμίτιδα

Ως επιδιδυμίτιδα ορίζεται η φλεγμονή της επιδιδυμίδας. Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από τον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, όπου τα μικρόβια εισέρχονται στους εξπερματιστικούς πόρους και από εκεί στον σπερματικό πόρο και την επιδιδυμίδα.

ΑΙΤΙΑ

·        Βακτήρια όπως η Escherichia coli μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη δια της ανιούσας οδού μέσω του σπερματικού πόρου. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως συμβαίνει σε μεγαλύτερους σε ηλικία άντρες λόγω απόφραξης της ροής των ούρων από ένα διογκωμένο προστάτη ή λόγω στενώματος ουρήθρας.

·        Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (χλαμύδια, γονόκοκκος) .

·        Ιός της παρωτίτιδας ( Μαγουλάδες).

·        Οι χειρουργικοί χειρισμοί μπορεί να προκαλέσουν είσοδο μικροβίων ως τον όρχι ( χειρουργεία του προστάτη ή στον όρχι)

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Ο πόνος αποτελεί την κυριότερη εκδήλωση και οφείλεται στη φλεγμονή και το οίδημα του οργάνου. Τα τελευταία, αρχίζουν συνήθως από την ουρά της επιδιδυμίδας και στη συνέχεια επεκτείνονται στην υπόλοιπη επιδιδυμίδα και την ορχική ουσία, ενώ παράλληλα και ο σπερματικός τόνος είναι οιδηματώδης και επώδυνος.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Αρχικά, θα γίνει μία προσεκτική λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση από τον γιατρό σας. Αν το κρίνει σκόπιμο, θα σας ζητήσει να υποβληθείτε σε κάποιες ειδικές εξετάσεις, όπως:

·        Γενική εξέταση αίματος

·        Γενική και καλλιέργεια ούρων, για να διαπιστωθεί αν συνυπάρχει λοίμωξη του ουροποιητικού

·        Υπερηχοτομογράφημμα όρχεων

 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΞΕΙΑΣ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΤΙΔΑΣ 

·        Κλινοστατισμός και ανύψωση του οσχέου

·        Αντιβιοτική αγωγή (κινολόνες, τριμεθοπρίμη-σουλφομεθοξαζόλη, τετρακυκλίνες)

·        Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

·        Παυσίπονα- αντιπυρετικά

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΤΙΔΑΣ

·        Αντιφλεγμονώδη

·        Αντιβιοτική αγωγή (αν εμπλέκεται μικροβιακός παράγοντας)

 Η επιδιδυμίτιδα είναι δυνατό να οδηγήσει σε παροδική ή μόνιμη υπογονιμότητα.

 

Η σοβαρότερη επιπλοκή μιας αμφοτερόπλευρης (προσβολή και των δύο επιδιδυμίδων αριστερά και δεξιά) είναι η αποφρακτική αζωοσπερμία. Αυτή εμφανίζεται συνήθως σε κάθε δεύτερο ασθενή.  Επί ατελούς θεραπείας της οξείας μορφής είναι δυνατό αυτή να μεταπέσει σε χρόνια επιδιδυμίτιδα σε ποσοστό 15%.

 

 Σε παιδιά και σε εφήβους η οξεία επιδιδυμίτιδα είναι σπάνια.